Voetbaldagen en voetbalkampen

voetbaldagen en voetbalkampen

In juni 2015 heb ik de trainers van Procamp ondersteund. Procamp organiseert door het gehele land voetbaldagen, voetbalkampen en keeperskampen voor jonge voetballers.

Mentale coachingsprincipes

Tijdens de presentaties die ik daar gaf stonden een aantal mentale coachingsprincipes centraal met als doel de trainers nog meer handvatten mee te geven waar door ze de kinderen meer plezier kunnen geven. Ook leerden de trainers hoe ze meer uit de kinderen kunnen halen.

Gebruik krachtige woorden

Tijdens een presentatie stond centraal welke woorden we het best kunnen gebruiken. Ik gaf aan dat het goed is om krachtige woorden zoals “zal” en “gaan” te gebruiken.

Wanneer je als trainer aangeeft “we gaan vier tegen twee uit spelen en scoren vervolgens op het doel” bestaat er geen twijfel over dat jij als trainer wel gelooft of het lukt. Anders gezegd, de kinderen voelen dat de trainer overtuigd is dat het gaat lukken.

Stel je nu eens voor dat een trainer aangeeft: “probeer maar vier tegen twee uit spelen en probeer daarna te scoren.” Kinderen hebben nu niet het gevoel dat de trainer ervan overtuigd is dat het gaat lukken.

Op elke regel zijn uiteraard uitzonderingen. Natuurlijk kun je door het gebruiken van het woord “proberen” juist de druk wegnemen. Door de woorden “we gaan” kun je ook bewust meer druk op de spelers leggen.

Moeten en waarom

Een trainster gaf vervolgens aan dat het niet verstandig is om te zeggen: “je moet dat doen”. Dat ben ik met haar eens. De reden hiervoor is dat het woord “moeten” erg dominant is en het bij een groot aantal spelers weerstand oplevert.

Geef het “waarom” aan

Beter is het in mijn ogen om aan te geven waarom je iets op een bepaalde manier het beste kunt uitvoeren. Met andere woorden, motiveer waarom je een bepaalde techniek zo ten uitvoer brengt. Dit motiveert de spelers om de techniek op de door jou aangegeven manier te realiseren.

Voetbaldagen en voetbalkampen – Procamp

Zoals ik net zei heb ik toen de trainers van Procamp ondersteunt. Hier kun je lezen over hoe ik coachte als bondscoach.

Scroll naar boven